Nödlägespolitiker Börsen går ju bra
nackamaster
nackamaster

Villfaren

Folk tror på riktigt att människan kan styra jordens klimat. Vi behöver bara reglera hur mycket koldioxid som vi släpper ut i atmosfären. För människans koldioxidutsläpp är det som är orsaken till den pågående klimatförändringen. “Vad skulle det annars kunna vara?”, som en professor sa i ett youtube-seminarium som jag såg en gång. Ja, vad skulle det kunna vara? Kanske solens förändrade aktivitet, eller magmarörelser i jordens inre, eller kosmiska strålar som påverkar molnbildningen. Eller något annat lågutforskat fenomen som ligger utanför människans påverkan. Men det är väl det som är grejen, det måste vara människans fel, så att hon tvingas göra bot och bättring.

Tron på människans förmåga är enorm i den närmast religiösa rörelse som sveper över världen. Idag har vi algoritmer som är minst lika smarta som människor och snart kommer robotar att ta över de flesta arbeten. Det är bara bra, för ekonomerna har funnit ut hur vi kan skapa pengar ur ingenting, så vi behöver inte längre arbeta. Sjuka behöver vi inte heller vara, för forskarna har funnit nya metoder att tillverka skräddarsydda vacciner, som kommer att utrota alla sjukdomar på sikt. Vi går en ljus framtid till mötes, men det gäller att ingen ställer sig på tvären och ifrågasätter vetenskapen. Sånt kan inte tolereras.

Bäst är att låta de upplysta få styra. De som vet bäst. Detta kallas demokrati. Men demokratin är skör, den hotas av de som tycker annorlunda, av de som förnekar människans framsteg. Dessa måste tystas, för allas bästa.

Jag har skaffat en koldioxidmätare hemma och det är fascinerande att se hur mycket koldioxid jag producerar. Jag vädrar ur lägenheten och mäter av runt 400 ppm, sedan stänger jag balkongdörren och efter en timme är lägenheten fylld till 600 ppm och jag måste vädra igen. Det är som om ondskan och hatet väller ur min mun. Jag inser att jag fördärvar för alla andra när jag sprider min koldioxid, men jag vet inte hur jag skall komma tillrätta med det. Låt mig få betala mer koldioxidskatt, så att jag får känna mig klimatneutral igen. Eller “woke” kanske det heter?