Villfaren Pengar
De Laval
De Laval

Börsen går ju bra

Vi befinner oss i en lågkonjunktur, samtidigt som börsen har gått stadigt upp i snart ett års tid. Det har varit ett år med en pandemi som dragit över världen, men när medelåldern för de som dör av sjukdomen ligger över den normala medellivslängden, så är det svårt att begripa den enorma uppmärksamhet som pandemin fått. De allra flesta har drabbats, inte av sjukdomen, men av allmänna restriktioner som begränsat vardag och arbetsliv. Många länder har tillämpat nedstängningar (lockdowns), som drabbat ekonomin för många människor. Men börsen har som sagt gått bra. Politikerna vill gärna ta till stimulanspaket, vilket innebär att stora mängder pengar släpps ut i samhället, pengar som snabbt letar sig in på börsen och i fastigheter. Experter varnar för en bubbla, “satsa på guld” säger de. Guldpriset rör sig knappt, men bitcoin når rekordnivåer. Och börsen går bra.

Nu önskar sig centralbankerna inflation för att komma ur situationen med låga räntor och ökande lån. Men när centralbankerna ökar penningmängden, så parerar samhället med ökat sparande och inget händer. Sverige gör som alla andra, men något försiktigare. Värst är USA. I grafen nedan är blå linje penningmängd och röd är pengarnas omsättningshastighet, alltså hur fort pengarna används i det amerikanska samhället. Att situationen är extrem är lätt att se, men vad kommer det att leda till?

FRED

Inflationen måste komma, den låga omsättningshastigheten på pengar måste vara tillfällig och kommer snart att vända upp, för det finns ett uppdämt behov. Så har det alltid varit historiskt. Den stora penningmängden bäddar då för en rejäl inflation. Räntorna går då upp och lånen blir dyrare. Ekonomin bromsas igen. Börsen då? Det bör bli en sättning i framförallt de mer spekulativa investeringarna. Det här är saker som de flesta med lite ekonomiskt intresse inser. Men ingen kan förutsäga hur illa det blir. Kanske dröjer det ett tag? För börsen går ju bra.