Att bryta upp Djurparken
Sol, vind och vatten
Sol, vind och vatten

Spoiler alert

Så kom äntligen finalen i det som varit decenniets bästa reality show. Polisen släppte in pöbeln i Capitol Hill och skapade den skandal som definitivt satte punkt för Donalds eskapader. Oväntat, men ändå inte. Donald hade aldrig en riktig chans, motståndarna var för mäktiga och de var beredda att använda vilka medel som helst. Många väntade sig nog ett annat slut, men när delarna föll på plats förstår vi att det inte kunnat sluta på annat sätt.

Showen startade för fyra år sedan. Med en något överraskad min tog Donald emot beskedet att han just blivit Staternas president. Som en utsida kandidat hade Donald, miljardär och med lång erfarenhet av underhållningsbranchen, drivit en kampanj som ingen tidigare skådat. De etablerade politikerna visste inte hur de skulle bemöta honom och väljarna såg framför sig en kämpe som kunde ta sig an den annars oåtkomliga politikerklassen.

De etablerade politikerna består av flera olika falanger och de är alla väl insatta i spelet. De mäktigaste av dem har hållit på i många decennier och skapat allianser över hela världen. Maktspelet sker ofta i det fördolda och för en utomstående är det svårt att se vad som pågår. En hel del har kommit fram till allmänheten, men det skapar sällan klarhet, utan ger ofta ytterligare frågor. Det finns många exempel på dessa pusselbitar, som vi inte vet om de hör till berättelsen, eller bara är en utvikning. För att nämna några, Patrick Byrne, en företagsledare som blev inblandad i en underrättelseverksamhet som syftade till att sätta dit både Hilary Clinton och Donald Trump. Efter en affär med en rysk spion avslöjade han allt, lever nu i exil och sysslar med bitcoin. Vi har berättelsen om Uranium One, det säkerhetspolitiskt känsliga företaget som Hilary Clinton lät Putin köpa och som kanske var orsaken till att Bill Clinton kunde få en halv miljon dollar för ett tal som han höll i Moskva 2010. Vem vet? Eller Christopher Steele, spionen som skrev en rapport om Donald Trump som lade grunden för den högföräderiutredning som till slut inte ledde till någonting. Eller den kinesiska spionen Fang Fang som kopulerat med flera politiska figurer och tros ha kommit åt viktig säkerhetsinformation. Eller Hunter Biden, politikersonen som figurerat i en mängd skumma penningtransaktioner och som slarvade bort sin laptop med komprometterande information. Persongalleriet är stort och alla trådar kommer nog inte att få sin upplösning, men de fördjupar berättelsen och gör den mer intressant.

Som alla bra shower, så kommer denna naturligtvis att få sina uppföljare. Dessa brukar nästan aldrig bli lika bra och det bästa är att låta bli att följa dem. De förtar ofta storheten av orginalshowen. Så tack för god underhållning, nu går vi vidare.