Datorn, vår slav Knasvänstern
Hammarbybacken
Hammarbybacken

Långa promenader

Jag har inte särskilt stort intresse för sport, men jag har alltid gett mig själv en måttlig träningsdos. Under åren har jag testat de flesta vanliga träningsformerna. Nuförtiden tränar jag av tre skäl, och i den ordningen:

  1. Bygga upp immunförsvaret
  2. Stärka muskler
  3. Få kondition

Den träningsform jag föredrar idag är långa promenader. Det har liksom blivit den träningsform som är kvar. Innebandy och styrketräning la jag av med för ett drygt decennium sedan, när jag insåg skaderisken. Löpningen slutade jag med i Indien, det fanns helt enkelt inte någonstans att springa säkert där. Nu senast dog picklebollträningen ut med coronan. Kvar blev bara långa promenader.

Långa promenader ser jag som en seriös träningsform. Vi pratar inte om någon trendig powerwalk här. Nej, långa promenader kräver både rätt attityd och rätt utrustning. Det är viktigt hur man går, stegen skall vara bestämda, men inte hetsade, mjuka rörelser, inte ryckiga. Det handlar om att härda kroppen med minimal skaderisk. Längden på promenaden är också avgörande. En halvtimme är inte bortkastad, men helst ska promenaden vara 2-3 timmar. I varierande terräng.

Utrustningen är viktig. Lediga kläder med bra ventilation är ett måste. Men viktigast är nog skorna. Löparskor är helt förkastliga, de är för svampiga för promenader. Det finns några olika typer av skor som är lämpliga. Den första typen är en lätt promenadsko, tålig och bekväm, inte för tjock sula, men med bra grepp. Utseendet spelar ingen roll, men kvaliteten är viktig, för slitaget är stort. En annan typ av sko är vandringskängan. Den är gjord för hårt slitage i tuff terräng och kan vara rätt val i vissa lägen. Vandringskängan är en sorts fotprotes, den packar in foten på ett sätt som ska hindra uppsvullnad efter många mils vandring. Den är styv i formen och har ofta ett mycket bra grepp. En klassisk HanWag Banks kan man ha länge. Det finns en ytterligare typ av sko, med filosofin att foten skall få jobba mer naturligt. Altra är ett märke med sådana skor. Denna typ av sko ger en helt annan känsla. Lästen och hälen känns tajt som på en vanlig sportsko, men framfoten känns ungefär som i en gummistövel. Räkna med träningsvärk i fötterna. Att växla mellan olika typer av skor är det bästa, det ger varierande belastning på kroppen.

När man tröttnat på fågelkvitter och bruset från de närliggande motorvägarna, så kan man med fördel lyssna på en bok under promenaden. Jag har med stor behållning tagit mig igenom A C Graylings “The History of Philosophy”, Alla dessa filosofer, de måste ha promenerat en hel del i sina dar!