Välstånd Förberedd för fred
Stuga
Stuga

När allt är över

Jag har skaffat mig ett hus på landet. Jag åker dit ett par gånger i månaden. Där får jag elda i brasan för att hålla mig varm och det finns en uppsjö av projekt att ta tag i. Efter några dagar där längtar jag alltid hem till min bekväma lägenhet i stan och jag sätter mig i bilen och åker hem. Jag njuter av att vara hemma några dagar, sedan börjar jag längta efter att åka tillbaka till landet. Och det gör jag, som sagt ett par gånger i månaden. Ombyte förnöjer verkligen.

Allt var ljust och behagligt, som det varit i ett par eoner nu. Jag undrade inte längre över något, för jag visste allt och det gav mig en enorm tillfredställelse. Ändå var det något som skavde, en tanke som inte hörde hemma här, men som jag inte kunde låta bli att tänka. Jag förnam hur någon tilltalade mig med mitt himmelska namn, ett namn som inte går att återge här och som jag fick när jag kom hit istället för mitt triviala jordiska namn. Det var Abraham som närmade sig. Han yttrade mitt namn igen. “Vad är det för tankar du bär?” Frågan var retorisk, för han visste vad jag tänkte, här gick det inte att dölja något. Jag kände ändå att jag ville förklara. “Jag trivs här, visst gör jag det, på jorden var det så mycket som jag inte visste och jag fick kämpa med enkla saker. Ändå var det en viss charm med det. När jag lyckades åstadkomma något kände jag mig så nöjd. Här är allt så bekvämt och jag behöver inte anstränga mig för något. Det är jag väldigt tacksam för, men ibland önskar jag att jag hade ett ställe på jorden dit jag kunde åka och få lite skit under naglarna. Då hade jag uppskattat den himmelska tillvaron bättre, när jag kommer tillbaka.” Abraham nickade. “Jag vet”, upplevde jag att Abraham tänkte. “Jag vet.”

Att få kämpa med något och till slut övervinna svårigheterna ger en tillfredställelse som inte kan jämföras med något annat. Sådant ger mening åt tillvaron. Jag har svårt att tänka mig hur ett liv utan utmaningar skulle kännas meningsfullt. Ändå är det dit vi strävar. Kommer jag bara igenom detta, tänker vi, så skall jag njuta. När allt är över.