Se inte upp! Finns AI?
Stjärnor
Stjärnor

En konspirationsteori

En av de mest ihärdiga konspirationsteorierna brukar ta sig upp till ytan så här års. Den utgår ifrån den felaktiga föreställningen att det bor en äldre herre med vitt skägg någonstans i den norra delen av planeten, som har till uppgift att samla ihop och dela ut presenter till barn med den rätta värdegrunden. Teorin har starkt avfärdats av det vetenskapliga samfundet. Trots alla dementier och faktakontroller, så framhärdar många människor med att sprida villfarelsen. Särskilt barn är mottagliga för denna konspirationsteori. Därför ligger det ett stort ansvar på de vuxna att hålla sig till vetenskaplig konsensus och statligt godkänd fakta.

Konspirationsteorin är inte konsistent, utan skiljer sig mycket mellan olika världsdelar. I vår del av världen kallas mannen Tomten, men på andra håll kallas han Santa Claus, eller Saint Nicholas. Tomtens dräkt beskrivs ofta som röd med vita pälsdetaljer. Tomten sägs komma med presenter vid jul, så kallade “julklappar”, men det finns ingen samstämmighet om vilken av juldagarna han kommer. De flesta barn i Sverige får ju presenter på julafton, men antropologer menar att det inte finns något som tyder på att presenterna skulle komma från Tomten, utan de hävdar att dessa köpts in av föräldrar med dåligt samvete för årets föräldraengagemang. Detta skulle förklara det stora uppsvinget som leksakshandeln har under december månad. En annan detalj som har kunnat avfärdas är att Tomten använder sig av renar för transport. Detta faller på sin egen orimlighet då renar knappast förekommer söder om Idre och särskilt inte i trafiken. En speciellt förädisk tradition är då fäder klär ut sig i bomullsskägg och röd mössa för att låtsas vara Tomten. Barn som utsätts för detta bedrägeri kan få bestående men, som bara kan vägas upp med en ansenlig mängd julklappar, hårda julklappar.

Den verkliga tomten är staten. I år har staten gått ut med att en extra julgåva får ges skattefritt av abetsgivare, på grund av det dåliga samvete staten har för sin covidhantering. Presenter är alltid välkommet, men för att inte korrumperas, så gör vi nog bäst i att slå in dessa julgåvor i glansigt papper, lägga dem under granen och låtsas att de kommer ifrån Tomten.