Dödstal Det stora misstaget
Ta det försiktigt
Ta det försiktigt

En strategi

Samhället är i upplösning läser jag lite här och var numera. Onekligen händer det märkliga saker i världen just nu. Vi har varnats för “Climate Change” ett tag nu, men jag vill hävda att än mer påtaglig är den “Social Change” som pågår. Den håller på att förändra förutsättningarna för allas vår tillvaro. För att klara den behöver vi en strategi. Den vanliga reaktionen är att vi måste hejda utvecklingen. Högljudda röster ropar på åtgärder för att begränsa, eller backa, det som sker. Politiskt betraktas dessa som konservativa och utgör en motpol mot de starka progressiva krafter som härjar. Politiken blir alltmer polariserad och de ökade konflikterna verkar inte leda till någon bättre ordning, snarare tvärtom. Strategin att skrika högt tror jag inte på. Vad är alternativet? Det är det klassiska, anpassning. När floden svämmar över, så flyttar man sin bosättning längre upp på land. Vi människor är experter på anpassning och när alla skrikit klart är anpassning det enda som återstår, så det kommer vi alla att tvingas göra till slut. Men anpassning som strategi kan spara oss många problem, så det är något vi borde överväga.

Det sker en rätt stor migration från utvecklingsländer till rika västländer. Det är inte bara i Sverige det sker och det har pågått ett tag nu. Att det skulle gå att stoppa, eller reversera, är nog inte realistiskt. Vi måste anpassa oss på något sätt. Ett sätt är att sänka vår standard och försöka skapa en massa “enkla” jobb. Detta hör vi ibland från vissa håll. Jag tror att efterfrågan på enkla jobb kommer att minska. Den tekniska utvecklingen går trots allt framåt och alltfler yrken automatiseras. Vi kommer helt enkelt att få en oanställningsbar underklass som kommer att livnära sig på bidrag och kriminalitet. Hur anpassar vi oss till det? Det vet vi alla. Det börjar med en säkerhetsdörr och slutar i ett “gated community”. De som kan håller sig undan och skapar sin egen trygga värld. Det öppna samhället vi är vana vid kommer inte att finnas kvar. Vi kan sörja detta, men det hjälper inte, vi måste gå vidare. Strategin blir alltså att se om sitt hus, tänka på säkerhet, och bygga nätverk med likasinnade. Vi kommer att få två olika samhällen och rörligheten mellan dessa kommer inte att vara så stor, men det går att välja i vilket samhälle du vill leva i. Det kräver bara anpassning.

Internet har tagits över alltmer av stora globala aktörer. Dessa börjar nu ställa krav på hur deras användare skall uppföra sig. Cookies och andra tekniker används för att registrera och profilera människor. Internet blir mer och mer ett verktyg för manipulation. Men det finns alternativ. Du behöver inte ha ditt företag på Facebook, du kan göra din egen hemsida. När de stora företagen försöker censurera dig, använd en annan kanal för dina alster. Att anpassa sig är att vara rörlig och inte sitta kvar på låglandet när floden reser sig.

Politisk ledning blir alltmer auktoritär. Den kräver underkastelse. Du kommer att tvingas göra saker du inte tror på, för att makthavarna vill utöva makt. Hur anpassar du dig till det? Att bara göra som de säger är inte anpassning. Anpassning handlar om att glida undan, att hitta alternativ. Var kreativ och finn vägar att inte underkasta dig, utan att skapa konflikt.

Jag säger inte att vi absolut måste anpassa oss till de sociala förändringar som kommer, men det är en strategi.