Ulvsunda industriområde Folkhälsan
Drottninggatan
Drottninggatan

En kur

Innan jag cyklar hem från jobbet slänger jag en blick längs med Drottninggatan, den kanske mest folkrika gågatan i Stockholm. Det ser ut ungefär som vanligt en sensommardag. Det är svårt att föreställa sig att ute i världen tvingas folk att bära ansiktsmask och följa hårda restriktioner. Rädslan för covid finns nog här också, men då vi troligtvis har byggt upp en ganska stor motståndskraft i den friska delen av befolkningen, så verkar smittspridningen i stort sett ha dött ut, vilket siffrorna varje vecka visar. Hade det inte varit för att nyhetsflödet fortfarande är fullt av covid-nyheter, så hade det varit klart nu.

Jag dras in i covid-flödet fast jag är så trött på det. Det finns överallt. Visste du till exempel att om man googlar på en siffra från 2 till 9999 och lägger till “new cases” direkt efter, så får man alltid träff på en artikel om covid, med exakt den siffran nya fall. Testa själv, det stämmer för alla fall jag har testat. Vad det betyder har jag ingen aning om.

På YouTube har jag tittat på ett flertal läkare som har gett sina patienter medicin mot covid som är billig och effektiv, enligt läkarna, men som motarbetas av olika myndigheter. Varför det, undrar jag. Är det för att Trump nämnde läkemedlet med det svåruttalade namnet i våras? Strax efter detta började hälsomyndigheter motarbeta användningen av detta läkemedel. Läkarna på YouTube verkar mycket upprörda, de vill inget hellre än att bota sina patienter. Jag blir förvånad när jag inser att läkemedlet de vill använda inte är någon experimentell och otestad drog, som Trump hittat på, utan ett gammalt och mycket vanligt läkemedel mot malaria. Malaria började förebyggas för 300 år sedan med kinin, gjord från barken av ett visst träd. På 1930-talet hittade man en syntetisk variant, som kallas klorokin, och med lite vidareutveckling fick man sedan fram hydroxiklorokin, som idag är ett vanligt läkemedel mot bland annat malaria. Den kur som många läkare använder mot covid i ett tidigt stadium är zink, C-vitamin och hydroxiklorokin. Kombinationen av dessa ämnen skall göra att zink tar sig in i celler i lungorna och gör det svårare för viruset att föröka sig. De flesta av oss kan inte bedöma rimligheten i detta, men praktiserande läkare borde kunna göra det.

Jag kan inte hjälpa att jag får ett intryck av att vissa organisationer vill hålla igång pandemin så länge som möjligt, genom att sakta ner spridningen och att motarbeta billiga standardläkemedel. Motivet skulle då vara att få fram ett vaccin, som skulle inbringa stora summor pengar. Det kanske de vill, men jag undrar om det kommer att gå så bra. Nu börjar pandemin att tappa fart i stort sett överallt, och för att få fram ett vaccin behövs det sjuka människor att testa på. Dessa börjar ta slut. Ett vaccin kommer dessutom troligen att vara ett så kallat tredje generationens vaccin, vilket är en ny typ av vaccin som bygger på DNA/RNA-teknik. Denna typ har inte använts i så stor skala ännu och att forcera fram ett sådant vaccin kan inte betraktas som särskilt säkert. Det är också osäkert vad ett vaccin tillför när en stor del av alla människor redan utvecklat naturlig motståndskraft. Jag gissar att de inte lyckas med detta den här gången.

Själv har jag utvecklat min egen kur mot covid. Den består av zinktabletter, Gin & Tonic och en dos placebo. Hittills har den hållit mig frisk, men du bör nog tala med din läkare innan du tar efter.